Lianne had na het surfen in Peniche wel zin om een keer te proberen surfen in de Algarve. Wij wisten wel waar we haar naartoe zouden sturen: Praia do Amado. Hier hebben wij zelf ook leren surfen. Hierbij Lianne haar ervaring:

Lianne Algarve Surf School SeaBookings (3)
Leuke mensen ontmoeten tijdens het surfen

Nadat ik in Peniche en Ericeira heb gesurft besloot ik om naar de Algarve te gaan om daar nog een surfles te volgen! Sagres is een klein dorpje in het zuiden van Portugal, het meest zuidelijke plaatsje van heel Europa. Sagres, met vele stranden, staat bekend voor surfen in de Algarve (en het is er ook een stuk warmer dan Peniche). Je hebt nog steeds wel een wetsuit nodig als je gaat surfen in de Algarve maar ik denk dat het ook best zonder kan als je niet al te lang in het water blijft.

Op aanraden van SeaBookings boekte ik een aantal overnachtingen bij het Funky Monkey Hostel. Dit hostel is erg leuk als je alleen reist omdat er veel backpackers te vinden zijn en vrijwel elke avond kun je je aanmelden om samen te eten (inclusief drank). Je betaald dan €10,- en dit is een leuke manier om andere mensen te leren kennen! Ik voelde me al meteen niet meer alleen. Ik sprak met Sofie (een meisje uit Oostenrijk) over surfen en zij wilde dit ook wel een keer proberen.

https://www.instagram.com/p/BJ9weXAhn0A/?taken-by=seabookings

SeaBookings heeft voor ons meteen voor de dag erna een surfles geregeld bij “de beste surfschool van de Algarve”. Bo en Femke van SeaBookings hebben zelf ook leren surfen vanaf jongs af aan bij deze surfschool (6 jaar lang). Ze vertelden me dat ze erg benieuwd waren hoe ik het zou vinden. Volgens hen (en bijna iedereen die ik hierover sprak in Sagres) is Praia Amado het beste strand om te leren surfen én deze school de beste surfschool, dus ik was heel benieuwd, dit kon eigenlijk niet meer mis gaan!

In de ochtend werden Sofie en ik opgehaald vlak bij ons hostel met een pick-up om uiteindelijk naar het beste surfgebied te rijden. Praia Amado was ongeveer 20 min rijden en ligt vlakbij het plaatsje Vila Do Bispo. In de pick-up werd ons verteld dat we op het juiste moment waren gekomen omdat de golven op dit moment op zijn best zijn voor surfen in de Algarve.

Omdat ik graag nog een keer goed alle basisstappen wilde leren leek het me fijn om nog een keer een beginnersles te volgen. Samen met Sofie werden we ingedeeld in een beginnersgroep. Ik was wel benieuwd of ik dit ook een goede surfschool zou vinden en of ze bepaalde dingen anders deden dan andere surfscholen.

[youtube height=”300″ width=”600″]https://www.youtube.com/watch?v=eFiNv1jWg4I[/youtube]

We zouden in de ochtend 1,5 uur surfles krijgen, daarna 1,5 uur lunchpauze om vervolgens weer 1,5 uur te mogen surfen! Nadat we kennis hadden gemaakt met de groep en onze wetsuit aanhadden liepen we twee aan twee naar het strand met een surfboard onder onze arm. We begonnen met een warming up om onze spieren alvast warm te maken en deden daarna een paar stretch oefeningen.

Er werd ons uitgelegd dat het witte gedeelte (genaamd “whitewash”) waar de golf al gebroken is, goed genoeg is om te beginnen met surfen. Achter het “whitewash” gedeelte waren de golven een stuk hoger (genaamd “green waves”) en daar zag je de meer gevorderde surfers al een paar goede golven pakken. Om te beginnen gingen we zonder ons board het water in om te bodysurfen. We moesten allemaal tot onze heupen het water in en wanneer je de golf tegen je billen voelt neem je een duik met je hoofd naar beneden en je armen gestrekt richting het strand. Op deze manier kun je leren om goed te timen wanneer je met een golf mee moet gaan.

https://www.instagram.com/p/BJ2EeGyhnxS/?taken-by=seabookings

In deze beginnersgroep was het niet belangrijk om goed te kunnen peddelen omdat we uiteindelijk op ons board zouden gaan liggen net voor de golf kwam. Vandaar dat de timing erg belangrijk is. Volgens deze surfschool verlies je veel kracht door te peddelen, daarom is dit iets voor later aangezien we nu in de “whitewash” gingen surfen en je hier gewoon kunt staan. In de “green waves” is dit wel nodig omdat je hier niet kunt staan. De golven waren heel erg sterk en zodra ik de golf tegen me aan voelde nam ik een duik in het water. Ik werd met volle kracht meegenomen door de golf richting het strand! Het is fijn om dit zonder board te oefenen zodat je een goede timing krijgt en weet wanneer je kunt gaan. Ik had het idee dat ik nu eindelijk wist wanneer het juiste moment was. Hiervoor deed ik eigenlijk maar wat maar nu wist ik precies wanneer ik kon gaan! Nadat we dit een paar keer geoefend hadden keerden we terug naar het strand om de volgende stappen te leren.

Er zijn in totaal drie stappen om op je surfboard te kunnen staan en we leerden en oefenden de stappen één voor één in het water. De volgende stap was hetzelfde als het bodysurfen maar dit keer met het surfboard en je armen gestrekt zodat je leert om te sturen met je board. Zelf ben ik van mening dat het onwijs goed is om deze stappen één voor één te oefenen omdat je op deze manier een goede timing hebt, kunt sturen met je board én uiteindelijk kunt gaan staan! Vóór deze surfles had ik nog moeite met mijn balans maar door deze stappen goed te oefenen kon ik (of eigenlijk iedereen) meteen staan!

Lianne Algarve Surf School SeaBookings (6)
Surfen in de Algarve bij de beste surfschool!

Voor ik het wist was de eerste 1,5 uur al voorbij. Tijdens de lunchpauze waren we allemaal zo enthousiast en het is leuk om met anderen te praten over het surfen in de Algarve omdat iedereen hetzelfde meemaakt. Door met anderen te praten over wat wel en niet goed ging kreeg iedereen zin om weer te gaan surfen! We liepen met zijn allen weer richting het strand en voor degenen die dit wilden, konden alles nog een keer stap voor stap oefenen of als je zeker wist wat je moest doen, meteen surfen met je board. Vrijwel iedereen koos ervoor om meteen te gaan surfen. De eerste 1,5 uur was voorbij gevlogen dus ik denk dat iedereen er gewoon voor wilde gaan!

Één instructeur (Joe) stond in het water om feedback te geven over je timing en een andere instructeur (Matteo) stond meer aan de kant om te kijken of we de laatste stappen goed uitvoerden. Op een gegeven moment werden we allemaal het water uitgehaald om vervolgens twee aan twee ons surfboard tegenover elkaar te leggen. De twee instructeurs vertelden ons dat we allemaal dezelfde fout maken: we keken tijdens het surfen allemaal naar ons board terwijl het heel belangrijk is om recht voor je uit te kijken.

Lianne Algarve Surf School SeaBookings (7)
Kijk me staan!

Doordat we nu ons surfboard tegenover elkaar hadden neergelegd was de volgende opdracht om elkaar aan te blijven kijken terwijl we de stappen nog een keer doornamen. We moesten een bal van zand maken en ervoor zorgen dat, (zonder te kijken) onze voorste voet op de bal van zand terecht kwam. De twee instructeurs liepen als commandanten tussen ons door om aanwijzingen te geven. Ze schopten tegen ons surfboard en als je er niet op bleef staan mocht je het weer opnieuw doen. Hierna gingen we weer het water in en iedereen kon al meteen een stuk beter surfen!

Ik was erg onder de indruk van mezelf maar ook van deze surfschool! SeaBookings heeft me het beste aangeboden mede door de ervaringen van de pro’s: Bo en Femke. Het is leuk dat ze echt met je meedenken en hun ervaringen met je willen delen! Dit maakt het heel persoonlijk en je hoeft er dus niet aan te twijfelen of de organisatie wel goed is, want ze kiezen alleen het allerbeste voor je! Nu is het een kwestie van heel veel oefenen en ik hoop dat ik uiteindelijk net zo goed kan surfen! Dankzij SeaBookings en deze surfschool heb ik weer een hele goede surfles mee mogen maken! Bedankt!

Dit was de ervaring van Lianne die surfen in de Algarve echt een aanrader vond! Wil je ook mee surfen in de Algarve, op Praia do Amado? Boek dan nu!

Heb je ook een gave SeaBookings ervaring om te delen? Laat het ons weten!

Muito obrigada, Lianne, voor nog een te gekke recensie en tot snel!

SeaBookings.com

Bo Irik - Boosting Maritime Tourism in Portugal

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *