Benagil Grottenfahrt

De grotten in de Algarve: een top 5

Als je van plan bent om op vakantie te gaan naar de Algarve, in het zuiden van Portugal, dan heb je vast wel eens gehoord dat de prachtige grotten een bezoek waard zijn. En dat klopt! De kust van Portugal staat bekend om de indrukwekkende grotten met prachtige rotspartijen. Je hoeft niet langer op zoek te gaan naar de mooiste grotten want wij hebben ze hieronder al voor je op een rijtje gezet: een top 5 van de mooiste grotten in de Algarve die je beslist niet mag missen!

Om dit stuk te kunnen schrijven hebben wij onze partners geraadpleegd omdat zij de Portugese kust als geen ander kennen. De lokale vissers en schippers zijn dé experts van de populaire grottochten en van Portugal en zij wilden heel graag hun verhalen met ons delen.

De top 5 zeegrotten van Zuid Portugal die je niet mag missen zijn:

1.     “Algar de Benagil” – De grot van Benagil

Benagil cave Portugal
De grot van Benagil, Algarve

De inmiddels wereldwijd bekende grot van Benagil heet eigenlijk “Algar de Benagil”. De grot van Benagil in Portugal is een van de meest bijzondere zeegrotten van de wereld. In 2014 stond deze populaire zeegrot van Portugal in de “Top 10 Coolest Caves” in het Amerikaanse tijdschrift The Huffington Post. Als dit al een wereldbekende grot is dat moet het zeker wel een van de beste grotten in de Algarve zijn!

De grot van Benagil ligt in de regio Algarve. De dichtstbijzijnde stad van de grot heet Lagoa. Benagil zelf is ook een plaats, maar deze is heel klein en voornamelijk een vissersdorp. De fantastische grot van Benagil zijn niet makkelijk te bereiken. De grotten zijn alleen bereikbaar via een boot, kayak of stand-up paddle tour. Er zijn ook mensen die richting te grot zwemmen, maar dit wordt sterk afgeraden vanwege de sterke stromingen en vloed die kan komen opzetten. Er gebeuren helaas vaak ongelukken door mensen die proberen te zwemmen naar de grot. 

De meest veilige manier om een bezoek te brengen aan de grot van Benagil is met een boot. Een boottocht is ook uiterst geschikt voor alle leeftijden. De boottours naar de grot van Benagil vertrekken dagelijks vanaf het strand van Carvoeiro, Portimão, Albufeira, Armação de Pêra, Vilamoura en Lagos.

2. “Zorreira” – De grot van Zorreira

cave tour benagil
De Zorreira grot

De grot van Zorreira is nog een grot die je niet mag missen als je in Portugal op vakantie bent. Deze grot ligt erg dicht bij  de grot van Benagil. Als je besluit om een boottocht naar de grot van Benagil te doen, dan kom je ook langs deze grot.

Van alle 20 grotten die te bezoeken zijn met de vele boottochten in Benagil is de grot van Zorreira is een van de meest indrukwekkende grotten in de Algarve.

3. “Arcos de Marinha” – De rotsbogen van Marinha

Arcos da Marinha
De rotsbogen van Marinha

Het strand van Marinha is een van de meest unieke stranden van Portugal en is ook gelegen in de regio Lagoa. Het is een strand die zeker een bezoek waard is tijdens je vakantie in Portugal. In de Michelin Gids wordt “Praia da Marinha” als een van de tien mooiste stranden in Europa beschouwd en ook als een van de honderd mooiste stranden in de wereld.

Het strand van Marinha is erg populair vanwege de indrukwekkende rotspartijen en het kristalheldere water. Over het algemeen is de oceaan erg kalm rond dit strand en daarom is het ook een uitstekend strand om van daar uit te gaan snorkelen. De wijde omgeving met rotspartijen en grotten zijn bij voorkeur het leefgebied voor planten en dieren.

De rotspartijen rondom het strand van Marinha hebben twee grote bogen en deze rotsbogen zijn ook een karakteristisch symbool van de Algarve. Lokale vissers en schippers zijn van mening dat je deze rotsbogen in Portugal zeker niet mag missen.

De beste manier op de rotsbogen van Marinha te bezoeken is met een boot. De meeste boottours genoemd hierboven komen zeker langs deze adembenemende grot.

4. “Gruta do Capitão” – De grot van de kapitein

Captain's cave Algarve Portugal
De grot van de kapitein

Deze indrukwekkende Gruta do Capitão is een van de favoriete grotten onder de lokale bevolking. De grot is gelegen tussen Carvoeiro and Armação de Pêra. Vlak naast Praia da Estaquinha en Praia do Barraquinho.

Deze grot is alleen erg moeilijk te bereiken. In feite is het eigenlijk een privilege om de grot te bezoeken want de grot is niet zwemmend bereikbaar maar echt alleen per boot. En zelfs met de boot is het niet makkelijk om de grot te bereiken. Dit kan alleen als de oceaan rustig genoeg is. Dit betekent dat we dan geen last moeten hebben van vloed of heftige golven.

Deze grot in de Algarve is een deel van de dolfijnen en grotten boottocht vanuit de haven van Albufeira. Deze boottocht is in de Algarve erg populair vanwege de combinatie van zowel het bekijken van dolfijnen als de prachtige grotten in de Algarve.

5. “Elefante” – Olifant

Elefant cave Portugal
De olifant grot

Deze grot genaamd “Elefante” ligt in het gebied van Ponta da Piedade, Lagos. Lagos is een pittoresk vissersdorpje (of stadje) in het westen van de Algarve. Als je een bezoek brengt aan Lagos, dan mag de grot “Elefante” zeker niet ontbreken.

De lokale vissers en schippers van de boottochten in Lagos zijn er zeker van dat “Elefante” een van de meest indrukwekkende oceaangrotten is van Portugal.

Dus, als je op vakantie bent in het westen van de Algarve, dan moet je zeker een bezoek brengen aan het beroemde Ponta da Piedade. Ponta da Piedade is geen strand en je zult er ook nergens zand vinden. Maar daarentegen is Ponta da Piedade een magische plek met hoge rotspartijen en verbluffende zonsondergangen 😉

Algarve caves
De omgeving van de Algarve is echt genieten

Er zijn nog veel meer grotten te vinden rondom Ponta da Piedade en deze zijn allemaal te bezoeken met een boottocht, kajaktour of stand-up paddle tour.

De Olifant grot in Lagos heeft zijn naam te danken aan de karakteristieke olifanten vorm. Voor kinderen is het herkennen van de olifant erg leuk en daarom een favoriet! Op zoek naar de verschillende vormen in de grotten is net alsof je opzoek bent naar verschillende vormen in de wolken. Een leuk spelletje voor de kleintjes. Zoals eerder genoemd, is deze grot “Elefante” zeker een bezoek waard, aldus de lokale experts.

Wij wensen je een prachtig avontuur toe terwijl je de beste grotten van Portugal ontdekt. Mocht je nog suggesties en/of vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

SeaBookings.com

Bo Irik - Boosting Maritime Tourism in Portugal

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *