Elk jaar spotten we verschillende soorten walvissen in de Algarve. In 2016 zagen we 8 soorten dolfijnen en walvissen in de Algarve. Dream Wave, een touroperator gevestigd in de jachthaven van Albufeira, heeft in 2016 8 soorten walvisachtigen in de Algarve gespot. In februari dit jaar hadden we een mooie bezoek van een dwergvinvis in de Ria Formosa in Faro.

walvissen in de Algarve
Het dier had hulp nodig om z’n weg terug naar de zee te vinden

Meestal zijn de walvissen in de Algarve waargenomen diep op zee, langs de hele kust. In dit geval had het dier besloten om de Ria Formosa, een natuurpark in de Algarve, te verkennen. Dwergvinvissen kunnen op het eerste gezicht worden verward met tuimelaars, maar in dit geval was het duidelijk een dwergvinvis.

De walvis zwom de hele dag door de Ria Formosa op 1 februari. Pedro Palma van jachthavens van Vila Real de Santo António en Tavira meldde dat het dier s’ochtends de Ria inzwom bij Tavira. Het dier zwom de Ria weer uit bij Fuseta, aan het einde van de dag. Volgens Palma “strandde de walvis dus er was behoefte aan ondersteuning zodat het dier de zee weer in kon zwemmen“.

Gelukkig was de walvis niet gewond en werd rustig de Ria uitgeloot door de lokale Maritieme Politie van Tavira en Olhão, in samenwerking met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (ICNF – Instituto da Conservação da Natureza e Florestas).

Dolfijnen en walvissen in de Algarve

In 2016 spotten we 8 soorten dolfijnen en walvissen in de Algarve. Meestal spotten we de tuimelaar (Tursiops truncatus) en de gewone dolfijn (Delphinus delphis). Andere soorten die we minder vaak tegenkomen zijn de bruinvis (Phocoena phocoena), de gramper (Grampus griseus) en de orka (Orcinus orca).

Wat de walvissen in de Algarve betreft, heeft Dream Wave vorig jaar drie soorten gespot:baleias no Algarve SeaBookings

  • Gewone vinvis (Balaenoptera physalus);
  • Noordse vinvis (Balaenoptera borealis);
  • Dwergvinvis (Balaenoptera acutorostrata).

De dwergvinvis is ook bekend als minke walvis. De dwergvinvis kan worden onderscheiden van andere walvissen door een witte band op elke flipper. Deze walvissen hebben een lengte van maximaal 9 meter en vrouwtjes zijn groter dan mannetjes.

Zou je persoonlijk deze walvissen in de Algarve willen leren kennen? Kom aan boord van onze whale watching tours.

(Source: Postal.pt)

SeaBookings.com

Bo Irik - Boosting Maritime Tourism in Portugal

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *