stand-up paddle in Benagil

Door Lianne, klantondersteuning en contentcreatie bij SeaBookings.

Benagil, Benagil, Benagil.. Wat is er nou zo speciaal aan de grot van Benagil, gelegen in de Algarve, in het zuiden van Portugal? Ik besloot om mee te gaan op een tour met stand-up paddle in Benagil  om daar achter te komen.

Anders dan andere zomers in Portugal, hoorde ik afgelopen zomer veel verhalen over de grot van Benagil. En als ik iedereen moet geloven is het op dit moment een van de meest populaire grotten van Europa. Ik was benieuwd wat er zo speciaal aan deze grot was. Op foto’s zie je een grote opening in het midden van de grot waar een flinke zonnestraal doorheen schijnt. Rond de grot zijn er nog vele andere grotten te vinden.

Polaroid CUBE
Ik heb stand-up paddle in Benagil gedaan!

SeaBookings wist mij te vertellen dat het volgens de nieuwe restricties niet is toegestaan om in de Benagil grot van de boot te stappen. Wel is het mogelijk om indrukwekkende foto’s te nemen vanaf de boot maar vanwege veiligheidsredenen is het niet aan te raden om in de Benagil grot te zwemmen. Mocht je met je voeten in het zand van de Benagil grot willen staan dan zul je een stand-up paddle tour of een kajaktour moeten doen. En natuurlijk wilde ik dat, dus ik koos voor de SUP in Benagil. Beide tours zijn erg populair dus het is zeker aan te raden om ver van tevoren te boeken.

We moesten vroeg opstaan. De stand-up paddle in Benagil begint namelijk al om 9 uur sochtends. Waarom zo vroeg? Dat zal ik je uitleggen. Zoals ik al eerder zei is de Benagil grot heel erg populair. Echt ongelooflijk hoeveel mensen erop af komen. Je kunt je dus voorstellen hoe de drukte is in de middag, heel erg druk! Om 9 uur sochtends ben je een van de eerste op het strand. Een unieke kans om lekker te genieten van de rustige en natuurlijke omgeving zonder alle boten die om je heen voorbij razen. Je ziet de grotten voordat iedereen aankomt in Benagil en deze rust weet te verstoren 😉

You can sit or stand on your board
Je kan zitten of staan op je board tijdens de tour stand-up paddle in Benagil

De SUP in Benagil duurt ongeveer 3 uur. Dit klinkt lang maar geloof me, dat is het echt niet. Ze zeggen ook wel eens “time flies when you are having fun” toch? Nou dat is zeker waar! De tour is een erg intieme en persoonlijke ervaring om alle grotten (8!) en niet alleen Benagil te ontdekken. Want de andere grotten zijn net zo magisch als die Benagil grot. Voor mij maar ook voor de rest van de groep (totaal waren we met 6 mensen) was het ontdekken van de grotten op deze unieke manier echt een hele speciale ervaring.

Maar laten we beginnen bij het begin. 9 uur in de ochtend is nog steeds heel erg vroeg, en al helemaal nadat ik een supergaaf traditioneel feest had meegemaakt op het strand van Lagos (Banho 29). Maargoed, we waren op tijd en Bruno, onze gids, stond al op ons te wachten met alle materialen die we nodig hadden voor de tour. Samen met 4 andere mensen maakten we ons klaar om de oceaan en de grotten te verkennen. “Smeer veel zonnebrandcrème op, je zult het nodig hebben” zei Bruno. Omdat je op zee te maken hebt met de reflectie van de zon in het water kun je makkelijk en snel verbranden. Na het insmeren namen we ieder ons eigen board mee naar het strand, waar het nog lekker rustig was. Bruno gaf ons uitleg over wat we wel en niets moesten doen tijdens de tour. Hij legde uit hoe we op het board moesten staan en hoe we moesten peddelen. Ook vertelde hij welke grotten we zouden gaan bezoeken.

Bruno is such a cool guide!
Bruno is een hele coole guide!

We hadden 3 uur de tijd dus meer dan genoeg tijd om alles te zien en te luisteren naar Bruno die ons alle geheimen van de grotten wist te vertellen. Ik ga deze geheimen natuurlijk niet met jullie delen, om daar achter te komen zul je toch echt zelf een keer deze gave SUP in Benagil moeten doen! De allereerste keer dat ik stand-up paddle deed was afgelopen jaar toen ik ook in Portugal op vakantie was (zie mijn blog SUP in Cascais). Voor de rest van de groep was deze keer wel voor het eerst maar dat was geen enkel probleem. En omdat we de stand-up paddle in Benagil heel vroeg in de ochtend deden hadden we nog geen last van alle boten die voorbij kwamen. Omdat je de stand-up paddle op zee doet kun je natuurlijk niet verwachten dat je helemaal geen golven tegen zult komen. Aan het begin is dit misschien een beetje eng maar na een paar minuten voel je je al veel vertrouwder op het board en zijn die golven juist gaaf! Meer aan het einde van de tour heb je natuurlijk wel boten die voorbij komen en daarbij golven veroorzaken, maar dan ben je al zo ervaren dat dat geen probleem meer is 😉 nog een reden om lekker vroeg in de ochtend te gaan stand-up paddle boarden!

Met Bruno als gids krijg je een echte local experience! Hij laat je hele mooie prehistorische en wel bewaarde fossielen en schelpen zien. Als je alleen gaat zul je dit zeker weten nooit zelf ontdekt hebben omdat je gewoon niet weet waar je precies moet kijken.

Anders dan andere boottours is deze stand-up paddle in Benagil meer actief en dat maakt de tour heel erg speciaal en uniek. Van tevoren dacht ik bij mezelf “Hmm, nu kan ik alleen geen foto’s maken want er is een kans dat ik in het water val.” Maar geen zorgen, Bruno heeft hier natuurlijk ook aan gedacht en daarom maakt hij zelf met zijn eigen go-pro camera heel veel foto’s tijdens de tour. Als je liever je eigen camera mee wilt nemen dan kan dit ook. Hij neemt je camera of telefoon mee, zolang deze in een goed afsluitbare plastic zak zit. Dit is erg fijn want jij kunt genieten van de tour zonder je zorgen te maken over de foto’s en naderhand stuurt Bruno alle foto’s naar je toe zodat je alsnog een leuke herinnering zult hebben.

The Benagil cave is truly amazing!
De Benagil grot is echt indrukwekkend!

Na de tour dronken we nog een biertje op het strand van Benagil met Bruno en kletsten we nog even na over de gave ervaring tijdens de stand-up paddle in Benagil. Hij vertelde ons nog meer leuke weetjes over de grotten, de regio en zijn ervaring als onze gids!

Als laatste wil ik graag nog opmerken dat ik mensen zag zwemmen in de grot van Benagil. Het is heel belangrijk om te weten dat dit erg gevaarlijk is vanwege de sterke stromingen en de vloed die kan komen opzetten. Wat misschien nog wel gevaarlijker is zijn de hoeveelheid boten die in en uit de grot varen. Je kunt je voorstellen wat er kan gebeuren als de mensen op de boot je niet zien zwemmen. Er gebeuren regelmatig ongelukken. Om dit te voorkomen raden we je aan om een boottour te doen of nog beter, om de meer ecologische manier te ervaren zoals de stand-up paddle tour naar de grot van Benagil. Op een boot of tijdens een SUP tour ervaar je de grot van Benagil op een veilige manier. En daarnaast, zijn er veel leuke weetjes over de Benagil grot. Zonder gids kom je deze nooit te weten. Heel erg bedankt Bruno en bedankt SeaBookings!

Voor verdere vragen of om te boeken, neem je gerust contact met me op: [email protected].

 

SeaBookings.com

Bo Irik - Boosting Maritime Tourism in Portugal

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *