We praatten met onze partner touroperator, Dream Wave, over de waarnemingen van walvisachtigen in de Algarve. Deze touroperator, gevestigd in de jachthaven van Albufeira, is gespecialiseerd in de tours om wilde dolfijnen te spotten in de Algarve (onder andere boottochten). De touroperator heeft in de loop van 2016, acht verschillende soorten walvisachtigen in de Algarve gespot.

walvisachtigen in de Algarve
Speelse gewone dolfijnen! By Dream Wave.

In 2016 waren de meest waargenomen soorten walvisachtigen in de Algarve:

  • Tuimelaar (Tursiops truncatus) – zeer dynamisch en leuke soorten. Tuimelaars zijn de meest beroemde en bekende soorten walvisachtigen in de wereld. Deze dolfijnen kunnen over de hele wereld worden waargenomen met uitzondering van de poolzeeën. Bovendien is het de meest voorkomende soort in de dolfinaria. Tuimelaars kunnen 4 meter hoog in lengte.
  • Gewone dolfijn (Delphinus delphis) – is de meest voorkomende soort in de wateren van de Atlantische en de Stille Oceaan en kan ook worden waargenomen in het Caribisch gebied en de Middellandse Zee.

 

Andere soorten walvisachtigen in de Algarve zijn altijd aanwezig, maar zijn moeilijker te vinden. De bruinvis (Phocoena phocoena), bijvoorbeeld, wordt niet vaak gezien, omdat ze nogal schuw zijn. De gramper of grijze dolfijn (Grampus griseus) en de orka (Orcinus orca) werden ook waargenomen dit jaar, net als in voorgaande jaren.

cetaceans in the Algarve
De gewone vinvis is echt indrukwekkend! By Dream Wave.

Voor zover walvissen betreft, nam de touroperator de waarneming van drie soorten:

  • Gewone vinvis (Balaenoptera physalus) – is het tweede grootste dier van de planeet na de blauwe vinvis. De gewone vinvis kan een lengte bereiken van maximaal 25.9 meter!
  • Noordse vinvis (Balaenoptera borealis) – kan een lengte van maximaal 20 meter bereiken en een gewicht tot 45 ton, het is de derde grootste Balaenopteridae.
  • Dwergvinvis (Balaenoptera acutorostrata) – deze zeezoogdieren worden onderscheiden van andere walvissen door een witte band op elke flipper. Ze hebben een lengte van maximaal 9 meter en vrouwtjes zijn groter dan mannetjes.

De touroperator zegt dat in de afgelopen jaren de publieke belangstelling voor de observatie van walvisachtigen in de Algarve aanzienlijk is gegroeid. Echter is de operator bezorgd over de hoeveelheid afval die ze vinden in de zee en dat kan een negatieve impact hebben op het toerisme. Maar is natuurlijk ook slecht voor de schildpadden, zeevogels en walvisachtigen in de Algarve.

De bemanning van Dream Wave houdt zich bezig met het proberen om hun maatschappelijke rol te vervullen door het verzamelen van het meeste vuil dat ze in de zee tegenkomen. Dit is een van de redenen waarom wij graag met deze touroperator samenwerken. De operator heeft een houding van toewijding, professionaliteit en een diep respect voor de zee.

Cetaceans Algarve SeaBookings (4)
Dit jaar hebben we ook orkas gezien. By Dream Wave.

Als het je leuk lijkt een aantal van deze soorten walvisachtigen in de Algarve te ontmoeten, dan nodigen we je uit op een van onze boottochten!

SeaBookings.com

Bo Irik - Boosting Maritime Tourism in Portugal

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *